Het geheim van een compliment

Vandaag is het een mooie dag om eens stil te staan bij de dingen die goed gaan.
Een blijk van waardering naar je partner, familie of een compliment naar je collega. Het maakt niet alleen jouw dag een stuk gezelliger maar ook die van de ontvanger. Met empathie en persoonlijke aandacht geef je het goede gevoel en haal je het beste in iemand naar boven.

Hele volksstammen hebben er moeite mee. Ze lopen liever met een chagrijn op hen gezicht en weigeren als blijk van waardering, als er iets goed gaat, een glimlach weg te geven. Want ook een glimlach is een vorm van een compliment. Een eenvoudig gebaar, met een positief resultaat en het is nog gratis ook. Je hebt er maar een paar behoeftes voor nodig; Aandacht, empathie en oprechtheid, deze drie vormen samen een compliment. Geef je er eentje, dan benadruk je iemands goede kant. Het leuke ervan is dat je altijd een glimlach terug krijgt.

Je kunt je afvragen of het normaal is geworden dat dingen “goed” gaan. Ja, ik denk dat we het normaal vinden. Waarom zijn we dan sterk geneigd om hetgeen wat “fout” gaat te benadrukken en te onthouden? Dit herken je vast ook in jezelf. Je hebt zakelijk een topdag gehad, eindelijk die opdracht gegund gekregen waar je al lange tijd mee bezig bent. ’s-Avonds bij het eten vertel je toch het eerste dat je baalde dat die ochtend je auto niet startte en dat je een beroep moest doen op de NS. Het balen gaat hier uiteraard niet om de auto maar om de NS, dat mag duidelijk zijn.

Simpele basisbehoefte

Waar beginnen de simpele basisbehoeften als het gaat om erkenning en waardering naar elkaar? Complimenten geven en ontvangen van je partner, familie, collega’s en vrienden zijn essentieel in ons leven. Daar doen we echt alles voor, bewust en ook heel vaak onbewust. Het begint al met de complimenten te geven aan je kind. Dit geeft ze zelfvertrouwen. Ik las laatst een artikel dat je een kind minimaal 3 keer per dag een compliment moet geven, ondanks hen kattenkwaad. Het geeft ze zelfvertrouwen.

Goedemiddag!

Mijn zoontje heeft inmiddels een beugel. Ook hij moet eraan geloven. We komen binnen voor het maandelijkse “aandraai” moment en ik zeg tegen een volle wachtkamer met ouders en kids; Goedemiddag! Ik vertel je, 1 op de 3 mensen zeggen ons gedag, de rest blijft verkneukeld lezen in de oude Libelle of kijkt verveeld of er nog iets happening is op facebook.

Ik ga maar zitten en bedenk me, wat is dit toch voor een koude aandacht loze wereld. Blijkbaar is het moeilijk voor mensen om anderen te begroeten. Een glimlach of een “goedemiddag” geeft aanleiding tot aanspraak of in ieder geval toegang tot sociaal contact. De ontvanger voelt zich welkom en de gever voelt eigenlijk hetzelfde. Waar is het mis gegaan? Volgens mij is het nog steeds zo dat de meeste “gevers” succesvolle mensen zijn. Het zit deels in hen genen maar hebben een duidelijke visie. Overwinnen door te geven. Immers, als je iets geeft dan komt het vanzelf wel terug.

Vandaag 1 maart 2016, is het voor de veertiende keer Nationale Complimentendag met dank aan Hans Poortvliet. Een geweldig mooi initiatief!

Maak er een fantastische dag van en wees vandaag niet zuinig met het geven van een compliment of een glimlach. Het effect is onbetaalbaar 😉

Larissa Brouwer-Hebing

Meesters in Aandacht